Abonneren  Inloggen

Ontwerp nieuw boekenmagazijn gebaseerd op opengeslagen boek

2 juni 2023

Het nieuwe boekenmagazijn van de Nationale Bibliotheek wordt volgens de plannen de ‘schatkamer en de tijdmachine’ van de KB, meldt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) dat het magazijn naar verwachting in 2026 oplevert.

Het ontwerp van architectenbureau Office Winhov verwijst naar de boeken die opgeslagen zullen worden in het magazijn. ‘De inspiratie voor het ontwerp is een opengeslagen boek en dat beeld zie je terug als een welving in de gevel. En het reliëf is gebaseerd op het hiëroglyfisch schrift. Het zijn geen leesbare letters, maar de tekens zijn geïnspireerd op de naam ‘Nationale Bibliotheek’, zegt projectmanager Lisanne Viergever van het RVB dat verantwoordelijk is voor de bouw van het nieuwe boekenmagazijn.

Het boekenmagazijn komt op het bedrijventerrein Harnaschpolder, op de grens van de gemeente Delft en Midden-Delfland. In totaal is er in het magazijn, dat op de groei van de collectie is gebouwd, plek voor zes miljoen boeken, kranten, tijdschriften en bijzondere uitgaven. In het centrum van Den Haag was geen plek voor een nieuw magazijn, daarom is er gekozen voor een locatie buiten de stad.

Betonnen muren

Het magazijn krijgt dikke betonnen muren die de gebruikelijke klimaatinstallaties van een boekenmagazijn overbodig maken. ‘Onderzoek heeft uitgewezen dat boeken tegen temperatuurveranderingen kunnen. Als die veranderingen maar heel geleidelijk gaan en de luchtvochtigheid stabiel blijft. Met dikke muren krijg je een binnenklimaat dat meebeweegt met de temperatuur van de seizoenen. Vergelijk het met een oude kerk in de zomer. Buiten kan het warm zijn, maar binnen is het koel. De muren zijn zo dik dat het een tijd duurt voor de muren helemaal opgewarmd zijn. Binnen staan de boeken twee meter boven het maaiveld. Bij een dijkbreuk weten we zeker dat de boeken droog blijven. Boeken en water is namelijk geen goede combinatie. Als boeken nat worden, lopen ze onomkeerbare schade op.’

Beeld: RVB/Office Winhov

Zuurstofarm

In het gebouw moet het, om de collectie te beschermen, zuurstofarm zijn en blijven. Voor het beheer komen de medewerkers daarom niet in het magazijn, dat is het domein van de robotkarretjes. De medewerkers laden de items in containers, het karretje gaat vervolgens met de containers door een sluis en brengt ze naar een metershoge stellingkast. En als er boeken, kranten of tijdschriften worden aangevraagd, haalt het karretje de benodigde container uit het magazijn. In totaal zullen er 223.000 containers in het magazijn passen.

Duurzaamheid

Als je kijkt naar de CO2-uitstoot lijkt beton niet de meest duurzame keuze. ‘De vraag is: wat is het doel van het gebouw? En wat kan 100 jaar blijven staan? Beton staat niet bekend als duurzaam, maar de berekening valt anders uit als het gebouw er zeker honderd jaar staat en er niet om de vijftien jaar hoeft te worden gerenoveerd’, zegt Viergever. ‘Renovatie veroorzaakt ook CO2-uitstoot. Over een periode van 100 jaar is beton dus wel duurzaam. Beton is ook goed voor de veiligheid van de collectie. We willen in het magazijn zo min mogelijk impact van mensen om de boeken in een optimale conditie te houden. We willen niet dat er telkens gevelonderhoud gedaan moet worden; we willen geen verstoringen.’

Na het voltooien van het voorlopig ontwerp is de volgende stap de uitwerking van het technisch ontwerp. Denk daarbij aan berekeningen voor constructies en installaties. Dat ontwerp is in april gegund aan Buro Happold in samenwerking met Office Winhov. Volgend jaar volgt de aanbesteding voor de daadwerkelijke bouw. En waarschijnlijk nog dit jaar zal de aanleg van het logistieke systeem gegund worden. Naar verwachting kan het nieuwe boekenmagazijn in 2026 in gebruik worden genomen.

Nationaal erfgoed in gedrukte vorm

Bij de oprichting van de KB in 1798 was het al de bedoeling om het nationale erfgoed in gedrukte vorm te verzamelen. Daarbij ging het om gedrukte boeken, kranten en tijdschriften die in Nederland verschenen of over Nederland gingen. Tot 1974 verliep dat proces enigszins willekeurig, maar sindsdien bewaart de KB van iedere publicatie die in Nederland verschijnt 1 exemplaar. Sinds de jaren 90 verzamelt de KB ook digitale Nederlandse publicaties, waaronder sinds begin deze eeuw ook websites.

Bron: Rijksvastgoedbedrijf | Beeld: RVB/Office Winhov


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters