Abonneren  Inloggen

Flexodrukkers verdiepen zich in digitaal drukken

6 juni 2023

Op 1 juni organiseerde EFTA-Benelux, de vereniging van flexodrukkers, het seminar Digitaal in flexo in Hooge Vuursche in Baarn. Zo’n vijftig deelnemers verdiepten zich in de kansen die digitaal drukken biedt in de verpakkingsmarkt en maakten optimaal gebruik van de netwerkmomenten.

In een aantal drukwerksegmenten is digitaal drukken al vele jaren normaal. Denk aan direct mail bedrijven, maar ook de meeste offsetdrukkers en signproducenten hebben digitale productiemiddelen of bestellen bij gespecialiseerde leveranciers.

Groei digitaal in verpakkingsmarkt

In de verpakkingsmarkt groeit de belangstelling en het aantal bedrijven, dat investeert of overweegt te investeren in digitale productiemiddelen. In de labelmarkt zie je ook al vele jaren digitale toepassingen, vaak in combinatie met traditionele technieken als flexo en veredelingsopties. Ga van 11 tot 14 september vooral naar de Labelexpo Europe 2023 in Brussel om te zien wat de huidige stand der techniek in de aanbieding heeft.

Prima kwaliteit en steeds sneller

Andere verpakkingssegmenten, zoals die van vouwkarton, golfkarton en flexibele kunststof zijn veelal traditioneel bezig met technieken als offset, flexo en diepdruk. In veel gevallen volkomen terecht, want een beetje oplage vraagt om die technieken. Maar de combinatie van ontwikkeling van digitale technieken (kwalitatief prima en steeds sneller) en ontwikkeling aan de vraag-kant, de opdrachtgever, maakt dat digitaal vaker een optie is. Digitaal is onderscheidend, omdat je kan personaliseren en omdat je vanaf oplage 1 efficiënt kan produceren.

Jeroen Van Bauwel, director solution design bij Xeikon, gaf de aanwezigen naast een inkijkje in het portfolio van hun digitale packaging-oplossingen ook een inkijkje in de digitale drukpers.

Van label tot golfkarton

De ontwikkeling kwam in 3 presentaties aan de orde. Jeroen Van Bauwel, director solution design bij Xeikon, beet het spits af. Hij gaf de aanwezigen een inkijkje in het portfolio van hun digitale packaging-oplossingen (toner, inkjet en waterbased inkjet). Xeikon biedt dat voor voor labels, flexibele verpakkingen (ook papier) tot en met digitaal te bedrukken golfkarton. De paperbased oplossing op de Titon printer is al door het Zwitserse pastamerk Bschüssig als duurzame oplossing omarmd.

Sign, keramisch, glas, labels en flexibele verpakkingen

Daarna was de beurt aan Pedro Overmeer, business development manager bij de in digitale druk- en productietechnologieën gespecialiseerde Durst Group. Hij schetste de omvang en breedte van de onderneming - bijna 1.000 man en oplossingen in sign, display, keramisch, glas, label en flexibele verpakkingen -. Alleen al het feit dat bij Durst 40 man bezig is met R&D op het gebied van inkt is tekenend voor de inzet op ontwikkeling.

Joint venture

Overmeer gaf het Durst-stokje door aan Robert Stabler, managing director bij Koenig & Bauer / Durst. Dat is de in 2019 gestarte joint venture van drukpersenbouwer Koenig & Bauer en de bovengenoemde Durst Group. Deze combi geeft aan dat de inzet hoog is. De techniekcombinatie toont de robuustheid die een geïndustrialiseerd digitaal drukproces van verpakkingen nodig heeft. Stabler toonde het productiemiddelenportfolio bestaande uit 4 types gericht op golfkarton bedrukking en 1 voor vouwkarton. De eerste 2 bêtamachines  voor vouwkarton staan in Europa.

Digitaal drukken op offset onderstel

De managing director ging in op die vouwkartonpers, de VariJET, waarbij de digitale knowhow van Durst is gecombineerd met de bewezen doorvoercapaciteiten van de Koenig & Bauer Rapida persen. Voor het beeld; dat is een 25 meter lange machine voor single pass productie op B1 formaat die een half tot 2 miljoen vellen per maand digitaal kan bedrukken.

Robert Stabler, managing director bij Koenig & Bauer / Durst toonde het productiemiddelenportfolio bestaande uit 4 types gericht op golfkarton bedrukking en 1 voor vouwkarton.

Waar ligt het break even?

Single pass betekent dat er 1 printbalk boven het karton hangt waar het karton 1 keer onderdoor gaat en dan voorzien is van het complete beeld in offsetkwaliteit dankzij een exteded color gamut CMYK + OVG, waarmee je 95% van de pantone-kleuren haalt. Stabler gaf nog wat break even cijfers mee. In vergelijking met flexo ligt het break even tussen de 6500 en 8500 vierkante meter. Bij offset op B1 formaat ligt dat tussen de 1250 en 3750 vel.

Digitale rotatiedruk

Koen Vlieghe, business director labels Northern Europe bij Bobst voor narrow-mid web printing en converting, mocht de middag afsluiten met een uitgebreide toelichting op de marktmogelijkheden zoals dat vanuit het Zwitserse hoofdkantoor gezien wordt. De leverancier van substraatverwerkings-, print- en conversieapparatuur en -diensten voor de label-, flexibele verpakkings-, vouwkarton- en golfkartonindustrie is aanwezig in meer dan 50 landen, beheert 19 productiefaciliteiten in 11 landen en heeft wereldwijd meer dan 6.100 mensen in dienst.

Maximaal geautomatiseerd flexodrukken

Vlieghe benadrukte dat naast alle productie van flexo- en diepdrukproductiemiddelen de focus in zijn segment ligt op het ‘all-in one’ concept, de hybride oplossingen met de combinatie van digitale en conventionele  technieken, waarbij Bobst alles bouwt, behalve de koppen. De business director zei dat er bij Bobst geloof is in die techniek combinatie, waarbij bijvoorbeeld altijd flexo nodig is voor dekwit. Bekijk bij verdere oriëntatie ook het volgende: de business director wees de flexodrukkers in de zaal nog op een andere optie in het kader van efficiency. Om in de flexomarkt de ‘gap’ te vullen die ligt tussen digitaal drukken en conventioneel, heeft men bij Bobst de CI-flexodruk oplossing, een optimaal geautomatiseerd flexodruksysteem.


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwbrief van PRINTmatters